UNDE NE GĂSIŢI: Jilava ROMÂNIA
Strada Verii Nr. 33
PROGRAM FUNCŢIONARE: 08:00 - 16:00
Sâmbătă şi Duminică - Închis
Strada Verii Nr. 33
Sâmbătă şi Duminică - Închis
În urma proiectului "Segregare pe minus, Diversitate pe plus" desfășurat în școala noastră, astăzi, elevii claselor a V-a și-au prezentat lucrările realizate în urma atelierelor derulate la clasă.
A fost organizat un mic vernisaj la care au participat ca invitați părinții elevilor și elevi de la clasele a II-a și a VII-a.
În partea de introducere, în care au fost prezentate informații legate de istoria și tradițiile rromilor, părinții au fost invitați la un mic dialog pe marginea obiceiurilor pe care le cunosc și ei.
Apoi elevii claselor a V-a și-au prezentat pe echipe, lucrările pe care le-ai realizat, mesajele transmise prin ele și impresiile lor acumulate în urma acestei experiențe.
Evenimentul a fost încheiat cu un mic artistic în care elevii au au interpretat melodie "Trei sferturi de cer".
Profesorii coordonatori: Prof. Andrei Papadache și Prof. Cristina Varga Rădulescu au avut ca obiectiv trezirea interesului elevilor asupra istoriei și tradiției rromilor, cunoașterii culturii acestora și acceptarea diversității.
Segregare pe minus Diversitate pe plus
A fost o activitate de prezentare a tradițiilor și obiceiurilor romilor, din cadrul proiectului "Segregare pe minus, diversitate pe plus".
Discuțiile au debutat cu argumentarea necesității și importanței istoriei și culturii romilor, după care am evidențiat câteva dintre tradițiile și obiceiurile cu privire la familie, cinste și respect. În continuare, elevii au urmărit primele 5 minute din filmul "Adevărurile Ioanei. 10 ani de luptă împotriva sclaviei" și de-acolo au extras informații legate de importanța aurului în familie, care nu se vinde, portul tradițional, cu hainele multe pe care le purtau încă de pe vremea nomadismului și obiceiul de a munci al romilor, vizibil prin meseriile tradiționale (argintarii, boldenii, căldărarii, fierarii, spoitorii, ursarii, etc). Apoi, elevii au prezentat pe grupe ceea ce au lucrat ieri, referitor la meșteșugurile practicate. La final, am avut momentul de încheiere, în care am vorbit despre cum s-a lucrat cu elevii în echipe, ce am învățat unii de la alții și cum am depășit provocările pe care le-am întâmpinat.
Segregare pe minus diversitate pe plus Prof.coordonator Andrei Papadache Cristina Rdulescu